1-2-3: Bransjer og virksomheter som opplever medgang i krisetider, fjern unødvendig bakgrunnsstøy under alle videosamtaler, og mannen bak ett av verdens mest kontroversielle investeringsfond.
Alexander Hagen Ghahremany / #08 / 19.04.2020
Nå er det over en måned siden Erna Solberg og regjeringen lukket samfunnet fra hva vi er vant til. Det har for veldig mange vært tidenes ‘lengste’ måned, men heldigvis ser vi de positive effektene av restriksjonene som er innført. Med ny teknologi, innovasjon og forskning vil man forhåpentligvis se enda større framskritt ved at kurven flates mer ut. Her er ukens 1-2-3 nyhetsbrev📚

1 tanke av meg🤔
Tross nedgangstider og mye usikkerhet tilknyttet koronaepidemien opplever flere industrier og selskaper virkelig stor vekst. Forrige uke presenterte jeg noen spørsmål som kan være relevant å stille seg selv omkring hvordan fremtiden vil se ut. I dag er planen å ta deg igjennom noen bransjer som virkelig har sett en positiv trend den siste tiden.
1. Streaming
Mennesker er på konstant utkikk etter underholdningen i ulike former. Når all sport og andre arrangementer nå er kansellert som følge av restriksjonene opplever strømmetjenestene økt aktivitet. Netflix og Disney, som er blant de største aktørene, har sett en markant økning i abonnementer og verdivurdering.
I starten av april, bare fem måneder etter lansering, passerte Disney 50 millioner abonnementer. Netflix har også opplevd ekstremt gode tall, spesielt etter lanseringer av nye sesonger av Ozark, Narcos, Papirhuset og Peaky Blinders i løpet av mars og april. Dette har resultert i at aksjeprisen til Netflix har økt med rundt 30% så langt i år.

2. E-handel
Før koronaepidemien var det flere bransjer som hadde stor trafikk og aktivitet på nett. Overraskende nok representerte netthandel midlertidig bare 15% av alle salg i 2019. I disse tider har handling over nett økt betraktelig, siden alle oppholder seg hjemme i trygge og sikre omgivelser.
Stadig færre ønsker å dra ut for å kjøpe varer når det finnes alternativer metoder å få dette levert. Jeg tror mye av denne økningen vil forbli selv etter denne epidemien, og plattformer som Shopify, Wix, Squarespace og BigCommerce vil stadig bli større og øke i verdi.

3. Remote work
Det var mye snakk om et skifte til remote work lenge før koronaviruset. Nå som de fleste av oss opplever mer isolering og digital tilstedeværelse er det flere som ser fordelene med å jobbe hjemmefra. Man slipper å pendle til og fra jobb, bedre fleksibilitet i hverdagen og økt produktivitet.
Flere selskaper (f.eks. Buffer, 15Five, Gitlab og Auth0) har vært fullstendig remote fra starten av, mens andre har nå realisert dette skiftet og tilbyr denne muligheten til sine ansatte. Ny teknologi og innovasjon har også bidratt til å gjøre dette skiftet enklere og mer effektivt både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Her er noen eksempler på gode tjenester når man jobber remote: Front, Loom, Tandem, Slack, Figma og Remote.

4. Videokommunikasjon
En stor endring når man begynner å jobbe hjemmefra er alle møtene som blir flyttet på nett. Her har videokonferanseløsninger spilt en viktig rolle for hverdagen til mange. I et slikt marked eksisterer det vanligvis utallige virksomheter, noe som også er tilfelle her.
De største aktørene i dag er Google Hangout, Microsoft Teams, Whereby, GoToMeeting, Zoom og Webex. Zoom har opplevd størst popularitet og har virkelig tatt føringen på området, og selskapet har gått fra 10 millioner daglige møter i desember 2019 til 200 millioner i dag. En av hovedgrunnene er at tjenesten er ekstremt pålitelig selv ved enorm pågang. Dette gjelder ikke alle, noe Teams opplevde da tjenesten gikk ned i flere timer. Populariteten til Zoom gjenspeiles også i aksjeprisen til selskapet og så langt har verdien gått opp 120% i 2020.

5. Nettstudier
Nå som majoriteten av universiteter holder stengt diskuteres det om koronaviruset resulterer i at nettstudier blir en trend ved å ta en større andel av utdanningsmarkedet. Når over 1 milliard barn er ute av skolen er det klart at foreldre leter etter gode alternativer. Her har Education technology (Edtech) med selskaper som Khan Academy, Skillshare, Coursera og Udemy sett en eksplosivitet i trafikk siden mars.
Nettstudier har gjerne lav barriere til å tilegne seg ny kunnskap, noe som åpner opp for en levealder med kontinuerlig læring. Anerkjente universiteter som MIT, Wharton, Harvard og Stanford tilbyr alle nettstudier, hvor kostnaden er betraktelig lavere eller helt gratis. I et stadig mer konkurransepreget næringsliv er det mange som stiller spørsmål ved å betale store summer for en utdanning som ikke nødvendigvis sikrer deg jobb. Dette, sammen med økt usikkerhet og tøffere tider grunnet ringvirkningene av koronaviruset, kan føre til at nettstudier opplever et stort boost i årene fremover.
2 produkter💯
A. Krisp – Mute background noise in any communication app
I disse tider jobber flesteparten hjemmefra. Her kan det ofte være distraksjoner og støy i bakgrunnen, noe som påvirker både deg og de andre du snakker med. Istedenfor å trykke konstant av og på mute-knappen kan du bruke Krisp som er et slags lyddempende verktøy fra omgivelsene rundt deg.
B. DataMask – Mask private data before taking a screenshot
Har du noen gang opplevd å ta et skjermbilde hvor du skulle ønske at du kunne gjort noe av innholdet ulesbart? Dette er noe jeg har tenkt på flere ganger, men aldri funnet et veldig brukervennlig og effektivt verktøy for. Jeg synes DataMask får det godt til med produktet deres som er en Chrome Extension, tross at selskapet er i en tidlig fase.
3 lenker💡
A. Masayoshi Son Talks WeWork, Vision Fund and Softbank Under Siege
Masayoshi Son investerte $20 millioner tidlig i Alibaba, noe som ble verdt $120 milliarder. Etter dette bestemte han seg for å starte Vision Fund, et fond som skulle investere store summer i morgendagens selskaper. Har du hørt om WeWork og hvordan de gikk fra å være et av verdens mest spennende selskaper som skulle bli notert på New York Stock Exchange til å bli sett på som en katastrofe og et tilnærmet verdiløst selskap? Vel, Vision Fund har hatt hovedrollen i denne sagaen hvor fondet har gått inn med totalt over $10 milliarder. En helt utrolig historie alle burde lese.

B. This Crypto Entrepreneur Just Had a $20,000 ‘human IPO’ on Ethereum
Den siste tiden har mange eksperimentert med ‘human IPOs’, noe som kan bli en trend i tiden fremover. Det fungerer ved at en person lager sin private token (i dette tilfellet $ALEX) for å hente kapital. Denne blir utstedt på Ethereum sin blockchain, noe som vil hindre ubegrenset kopiering samt sikre verdien. I denne anledningen vil de som holder disse tokene være berettiget til å dele 15% av inntekten vedkommende har over de neste tre årene. Et annen tilfellet er Spencer Dinwiddie som tenker å gjøre det samme med 1/3 av NBA-kontrakten sin på totalt $34.4 millioner.

C. Apple and Google Are Launching a Joint COVID-19 Tracing Tool for iOS and Android
Det har vært mye snakk om smitteappen som ble lansert i Norge denne uken. Dette er et verktøy som skal fungere ved å fastslå om man har blitt eksponert for noen med påvist COVID-19. De største teknologiselskapene i verden jobber også med dette, hvor blant annet Apple og Google har gått sammen for å lage en desentralisert kontaktsporingstjeneste. Her er den første fasen et API som helsemyndigheter kan integrere i sine egne apper.
Til neste uke👋🏻
-Alexander