1-2-3: Et nærmere innblikk på den økonomiske situasjonen etter koronaviruset, en bedre emailopplevelse, og Airbnb som nærmer seg børsnotering med stormskritt
Alexander Hagen Ghahremany / #26 / 23.08.2020
1 tanke🤔
Nå er det over fem måneder siden regjeringen stengte ned store deler av samfunnet for å begrense spredningen av COVID-19. Dette har hatt enorme økonomiske følger siden det har begrenset økonomisk aktivitet for hele samfunnet. Skoler og barnehager ble stengt, hjemmekontor ble innført, reiselivsbransjen sa stopp og den normale hverdagen til Ola og Kari Nordmann ble endret. Videre har en stor andel bransjer og virksomheter sett en betydelig nedgang, noe som har resultert i permitteringer, diverse kutt og konkurser. Noen har klart seg bra, mens andre har tapt stort.
Vi har sett trender akselerere med flere år på bare måneder med konkrete endringer i menneskers adferd og preferanser. Dette gjelder blant annet netthandel av mat og medisiner, remote work og videokonferanseløsninger. Målet i dag er å se nærmere på utviklingen etter 12. mars, hvor Norge står i dag, spesifikke områder det er viktig å være oppmerksom på, og hva vi kan gjøre for å stå bedre rustet til tross for nedgangstider også i tiden fremover.
Arbeidsmarkedet

La oss begynne med arbeidsledigheten i Norge. I januar i år var det rundt 100,000 som var arbeidsledige (helt, delvis og arbeidssøkende på tiltak), noe som utgjorde omtrent 2% av den totale arbeidsstyrken i landet. Dette tallet økte til langt over 10% i ukene etter COVID-19 slo inn for fullt, da omkring 430,000 mennesker var arbeidsledige – en svært problematisk situasjon for norsk økonomi. Heldigvis har dette gått nedover siden den gang og julirapporten til NAV konstaterte at det er i dag rundt 230,000 arbeidsledige eller 3.5%.

Denne utviklingen er viktig å følge med på. Arbeidsledigheten er en særdeles viktig indikator rundt økonomiens tilstand og en viktig del av det helhetlige makroøkonomiske bildet. Når virksomheter gjør det bra og har en positiv drift har de muligheten til å ansette flere og drive økonomisk aktivitet, sammenlignet med å være arbeidsledige hvor man får hjelp fra staten.
Aksjemarkedet og kapitalmarkedet
Aksjemarkedet gjenspeiler hvordan det går med økonomien og hvordan de største selskapene i Norge gjør det. I februar var Oslo Børs på sitt høyeste noensinne da hovedindeksen nærmet seg 950. På grunn av COVID-19 og mindre økonomisk aktivitet gikk hovedindeksen ned til 637 på sitt laveste, en nedgang på hele -33%. Heldigvis har aksjemarkedet og indeksen hentet seg inn og i dag ligger den på 860.
Det er flere bransjer som sliter, blant annet innenfor olje og gass som ikke har kommet tilbake til der de var før korona. På en annen side er det fint å se at flere bransjer og selskaper som Kid, XXL og Kitron alle har høyere verdsettelser i dag. Dette kan gjenspeile at den økonomiske aktiviteten innenfor flere bransjer er tilbaek eller høyere, noe som korresponderer bra med at nordmenn har kuttet stort på enkelte områder, men økt forbruket på andre.
Under ser du en oversikt over hovedindeksen så langt i 2020.

Boligmarkedet og prisvekst
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til å eie bolig kontra det å leie. Med en annerledes sommer hvor flesteparten dro på Norgesferie eller tilbrakte store deler av tiden hjemme var aktiviteten på boligmarkedet høyt. Folk flest hadde mer tid til å dra på visninger, flere førstegangskjøpere skulle begynne å studere, og mange ser på den historiske boligprisoppgangen som bedre og sikrere enn å ha pengene sine i banken.
I dag er det flere som tar opp større lån grunnet mindre renter og avgifter. I følge Eiendom Norge har boligprisutviklingen sett en oppgang på 5% de siste 12 månedene. Ikke rart nordmenn er raskt ute å finne seg en leilighet eller oppgradere til noe finere og større. Nedsiden er at flere førstegangskjøpere må få hjelp hjemmefra for å komme seg inn på boligmarkedet. De som ikke har denne muligheten må enten leie eller kjøpe utenfor de største byene og heller pendle innover for jobb. Blant de største norske byene er dette spesielt aktuelt i Oslo hvor tettsteder utenfor byen, som Ski og Lørenskog, stadig blir mer populære.

Konsumprisindeks og rente
Norges Bank satt ned renten til null i mai grunnet de negative konsekvensene av COVID-19. De sa på junimøtet at renten ville holde seg på null frem til andre halvdel av 2022, men det har blitt spekulert i om dette vil bli introdusert tidligere grunnet den høye boligprisutviklingen og at konsumprisindeksen (inflasjon) har vært høyere enn vanlig. Norges Bank sier dette om inflasjon:
Målet for pengepolitikken er at den årlige veksten i konsumprisene er nær 2 prosent over tid.
Tidligere denne uken bestemte de seg for å holde rentenivået der det er i dag til tross for boligprisveksten. I tillegg ble det signalisert at ingen endringer vil skje med det første. Men hvorfor det? Det hele baserer seg på at renten vil være bidragsytende til å stimulere norsk økonomi i gjenhentingsfasen og sikre at vi går den ønskede veien. Dette veier opp mer enn den høye inflasjonen og prisveksten. Når det er sagt kan dette endre seg fort dersom gjenhentingsfasen går betraktelig fortere enn hva Norges Bank har forutsett, noe som vil resultere i økt rente.
Man skal ikke legge skjul på at 2020 har vært et turbulent år for mennesker, virksomheter og stater. Ingen kunne forutse at dette ville være fasiten i august for ett år siden. Samtidig er det viktig å tenke på at mange muligheter åpner seg i nedgangstider. Vi har vært igjennom utallige nedgangstider tidligere og næringslivet har rent historisk sett kommet seg godt på et langsiktig perspektiv. Jeg tror det samme vil skje her, selv om denne pandemien har vært ekstremt vanskelig og vond for mange.
Vi har sett flere makro- og mikroendringer, noe som vil påvirke oss i tiden fremover. Som nevnt over er det få som har opplevd renten så lavt som den er nå, og dette er et målrettet initiativ av Norges Bank for å stimulere økonomien. Selv om dette er tilfellet er det viktig med gode rutiner for å sikre seg for fremtidige nedgangstider. Det er ingen som ønsker å bli økonomisk ruinert når verdensøkonomien går dårlig. Bruk mindre enn du tjener. Invester smart og i økonomiske midler som vil gi deg en høyere avkastning enn inflasjonen. Bruk renters rente for alt det er verdt. Disse rutinene er viktigere enn noen gang og kan drastisk hjelpe til å komme i en bedre og mer positiv finansiell situasjon.
Det er gjerne i nedgangstider de største endringene skjer og morgendagens virksomheter skapes. Vi vil oppleve høyere volatilitet og prisendringer, men dette er tiden for å bare sitte på gjerdet og vente. Det er ingen vits i å ta spontane valg eller overreagere på noe som kan ha en langsiktig negativ konsekvens. Det vil alltid være oppturer og nedturer i verdensøkonomien, men historisk sett ser man en positiv trend noe jeg også tror blir tilfellet post-korona.
2 produkter💯
A. Mailman – Your inbox, tamed
Dette er en av tjenestene jeg ser mest frem til i år. Mailman jobber med å gi en bedre innboksopplevelse som ellers konstant blir overfylt av emailer, spam og annet. Her ligger fokuset på å gi brukerne muligheten til å (1) sette opp tidspunkt i løpet av dagen hvor alle nye emailer vil komme samlet (2) legge inn en “ikke forstyrr”-periode (3) ha et filter hvor du kan sortere emailer fra folk du ikke kjenner og bestemme hvilke som havner i innboksen (4) lage en VIP-liste med spesielt viktige ting som kontinuerlig kommer inn.
Dette vil resultere i en mer brukervennlig opplevelse samt at man blir mer produktiv og bevisst på tiden man ellers bruker på emailer i løpet av en dag. Meld deg opp her: http://bit.ly/Mailmanhq
B. Poolside FM for Macintosh – The super-summer music player
Nå som sommeren nærmer seg slutten kan dette være det ideelle steget for å opprettholde sommerfølelsen langt utover høsten. Definitivt noe å prøve.
3 lenker💡
A. Gymshark secures investment from General Atlantic
Gymshark har blitt et kjent navn blant sportsinteresserte og er i dag kanskje den mest populære merkevaren foruten de større konkurrentene som Nike og Adidas. General Atlantic kjøpte nylig 21% av selskapet på en verdivurdering som verdsatte Gymshark til $1.3 milliarder pund. En utrolig historie fra å være to som startet det hele til å bli totalt over 500 ansatte. Les mer her: http://bit.ly/Gymshark-GA

B. Airbnb Confidentially Files IPO Paperwork
Det har lenge ligget i kortene at Airbnb skal på børs og selskapet selv sa allerede i fjor at en børsnotering lå i strategien for 2020. Dette var selvfølgelig før COVID-19 og alle de negative effektene dette hadde for Airbnb og reiselivsbransjen som helhet. Selskapet har opplevd store problemer siden mars og i mai ble det annonsert at 25% av de ansatte blir permittert. En børsnotering er en av de største milepælene til ethvert selskap inkludert Airbnb, men denne vil mest sannsynlig oppleves bittert på grunn av alle de vanskelige avgjørelsene som har blitt tatt. Les mer her: http://bit.ly/Airbnb-IPO
C. Lambda School Raises $74 million for Incentive-Aligned Education
Lambda School henter kapital for å ekspandere og gi en mer helhetlig utdanningsopplevelse. Virksomheten tilbyr en mer holistisk og hands-on vri når det kommer til remote utdanning innen IT, hvor studenter ikke trenger å tilbakebetale skolepengene før en eventuell ansettelse. Dette senker risikoen for studenter som ellers tar opp et massivt studielån før de har skaffet seg en jobb. Les mer her: http://bit.ly/Lambda-School-raises-74-million
Til neste uke👋 Del gjerne med en venn som du vet er interessert i teknologi, innovasjon og morgendagens næringsliv.
-Alexander