1-2-3: Fremtidens banker, Notion på steroider, og Hertz begjærer seg konkurs før de prøver å hente $1 milliard fra investorer
Alexander Hagen Ghahremany / #16 / 14.06.2020
Nok en uke nærmer seg slutten. Her er ukens 1-2-3 nyhetsbrev📚
🤔1 tanke
Jeg tror vi vil se et stort skifte innen bankbransjen vi kjenner i dag med nye og mer tech-fokuserte banker som vil ta større markedsandeler. I dag er bank og finans en kompleks bransje. Vi har ulike banker: Både små og store, noen lokale og andre nasjonale. I Norge er de største bankene DNB, Danske Bank, Nordea, Sparebank 1-SR og Handelsbanken.
Samtidig ser vi flere nye og internasjonale aktører, deriblant Revolut, CashApp, Monzo, N26 og Apple Pay, komme inn i bransjen for å ta markedandeler ved å konvertere kunder til deres tjeneste. Nordmenn flest er ekstremt lojale mot bankene sine og bytter svært sjeldent tross muligheter for bedre betingelser og rente. På en annen side er millennials- og Gen Z-generasjonen mer fremoverlente innen teknologi og mindre lojale til banker. Dette har resultert i at stadig flere bytte bank så lenge man klarer å opparbeide seg konkrete fordeler.
En bieffekt av dette er at flere eksperimenterer med nye alternativer ved å ha en 'hovedbank', men at man åpner en konto hos en eller flere nykommere – gjerne fra disse internasjonale aktørene som har entret Norge. Denne trenden hvor nordmenn går fra å være ekstremt lojale og ikke se fordelene ved et eventuelt bytte, til å bytte mer periodisk og prøve nye alternativer, tror jeg er på grunn av følgende:
Vi er mer teknologivante og ønsker bedre og mer sømløse brukeropplevelser
Flere av bankene i Norge henger langt bak når det kommer til teknologi og sømløse brukeropplevelser. For mange er det vanskelig å bruke nettbanken og samtidig kartlegge hvor de ulike tjenestene ligger. Videre er det ofte vrient å finne den nødvendige informasjonen du trenger uten å virkelig grave eller å lese den neste uleselige skriften som ofte er lagt ved.
Til slutt fant jeg en oversikt over hvor mange klikk det tar å opprette en konto hos ulike banker. Oversikten er vel og merke fra noen internasjonale banker, men det er samtidig en tydelig forskjell mellom nykommerne og de etablerte bankene.

Mange av oss har vokst opp med en mobil i hånden
I dag bruker vi mobilen til omtrent alt; sosiale medier, teksting, ringe, etc. Men hvorfor henger fortsatt flere banker etter når det kommer til å ha en brukervennlig tjeneste på mobil? Ja, vi har Vipps og DNB som jeg synes er veldig lett å bruke, men samtidig er det store forskjeller. Eksempler på dette er både på hastighet og mulighetene man har på mobil. Jeg anbefaler alle å laste ned Revolut, Monzo eller en av de andre for å teste selv, så får du et klart bilde på forskjellene.
Vi er lei av skjulte kostnader og avgifter
Noe mange brukere stadig irriterer seg over er skjulte kostnader og avgifter på tjenester eller produkter i banker. Gjennom historien har banker vært en veldig solid og lønnsom bransje. Dette har resultert i at noen av de største selskapene i verden gjennom tidene er banker, og noe av det de har tjent gode penger på er skjulte kostnader og avgifter. Eksempler på dette er kostnader når man skal overføre mellom egne kontoer eller internasjonalt, og det å ha et fysisk kort som man kan bruke til å gjennomføre kjøp.
Vi ønsker å samle flere vertikaler i ett og samme produkt
Noe de nye aktørene har et stort fokus på er å tilby og samle ulike tjenester på et sted. Dette er kanskje det mest spennende fokuset innenfor bankbransjen akkurat nå, hvor man har muligheten til å ordne forsikring, kjøpe aksjer og kryptovaluta, sende og motta penger internasjonalt uten avgift, ha en oversikt over fysiske og virtuelle kort, budsjett, etc. Alt dette innen en app. Definitivt undervurdert i dag og noe flere brukere vil sette større pris på i tiden fremover.
Så hva kan de etablerte bankene gjøre? De etablerte bankene i dag ligger fortsatt foran nykommerne, men differansen og markedsandelene blir stadig mindre. Tipset jeg hadde gitt er å fokusere på punktene over og gå all-in på å alltid ha brukerne i sentrum uansett hva. Det er brukerne som gjør bankene lønnsomme og det er en stor kostnad for bankene når man velger å bytte bank. Hvis fokuset ikke endrer seg ser jeg for meg at flere av de kjente bankene her i Norge vil bli betydelig mindre eller forsvinne helt.
💯2 produkter
A. Moonshot – Massive Remote Team Escape Experience
Sosiale aktiviteter er viktig for å skape kultur, samhold og tilhørighet i et selskap. Her har "Escape Rooms" den siste tiden blitt svært populært, siden man jobber sammen for å løse et felles problem. I en tid hvor verden blir stadig mer globalisert og selskaper har ansatte som sitter ulike steder, har Reason bygget et virtuelt escape room. Interessant og relevant tjeneste som har fått mye ros og gode tilbakemeldinger.
B. Super – Supercharge your Notion docs
I nyhetsbrev #5 inkluderte jeg Notion – et verktøy som lar deg skrive, planlegge, samhandle og organisere på ett og samme sted. Det gir deg utallige muligheter hvor mange har begynt å bruke Notion til å lage enkle landingssider, personlige nettsteder og for å vise frem porteføljen sin. Dette var i hovedfokus da Super ble bygget. Super gir deg muligheten til å tilpasse URL og typografi samt få verdifull innsikt fra nettsiden din – enkelt og effektivt.
💡3 lenker
A. Bankrupt Hertz is desperately trying to cash in on its stock spike
Hertz er blant folk flest kjent som selskapet hvor du ordner en leiebil når du er på ferie. Derimot er snakkisen i dag at Hertz begjærte seg konkurs, men at aksjeprisen i etterkant hadde gått opp rundt 1000%. I dag prøver selskapet å kapitulere på denne situasjonen ved å hente nærmere $1 milliard via en såkalt Initial Bankruptcy Offering –noe som er helt absurd og samtidig fullstendig irrasjonelt.
B. Next Billion-Dollar Startups
Forbes har en årlig kåring hvor de tar for seg startups de tror kommer til å nå 1$ milliard+ i markedsverdi. En gruppe utrolig spennende startups som har funnet product market-fit med god etterspørsel og interesse rundt det de driver med. Sannsynligheten for at alle lykkes er lav, noe som gjør det ekstra spennende å se hvem som fortsetter utviklingen og virkelig lykkes.

C. America's broken system of training cops
Med alt som har skjedd innen BLM den siste tiden har Axios gått i dybden på hvorfor USA feiler med politiutdannelse. Et av funnene er at utdannelsen fokuserer på å utøve makt fremfor å redusere det. Dette er et klart uromoment når det heller bør være fokus på empati, rettferdighet og forståelse i politiet.
Til neste uke👋
-Alexander