1-2-3: Hvordan er egentlig Joe Rogans avtale med Spotify, å lære språk på en mer effektiv måte, og SpaceX skriver seg inn i historiebøkene
Alexander Hagen Ghahremany / #14 / 31.05.2020
Nå begynner vi å nærme oss sommeren med stormskritt og jeg håper du nyter pinsehelgen! Det blir spennende å følge med på den videre utviklingen til markedene samt om det kommer noen store nyheter fra selskaper som har opplevd god vekst det første halvåret. Det var snakk om at flere anerkjente selskaper skulle på børs i 2020, men at flere av selskapene allerede har skrinlagt disse planene grunnet COVID-19. Om det blir mer stabilitet og lavere usikkerhet, kanskje disse planene vil blomstre opp igjen til høsten? Her er ukens nyhetsbrev📚
🤔1 tanke
Jeg tror Joe Rogan, som verdens mest populære og kjente podcaster, muligens har kommet til kort i avtalen med Spotify hvor han skal publisere innholdet sitt (både video og lyd) eksklusivt på plattformen. Misforstå meg rett, en avtale med Spotify som gir millioner hvert år høres absolutt ikke feil ut. Men når man ser på potensialet til Joe Rogan og posisjonen han har i podcastverdenen i dag, er det vanskelig å ikke tenke om det fantes bedre alternativer for ham.
Nå er ikke alle detaljene i avtalen offentliggjort, men det ryktes om at avtalen gir Joe Rogan $100-200 millioner over x-antall år. En ting er sikkert: Dette betyr at for denne summen har Spotify sikret seg det største podcastpublikumet i verden.

Det virker som markedet innså at Spotify kom fantastisk ut av denne avtalen, noe som gjorde at markedsverdien til selskapet økte med $3 milliarder på 24 timer etter avtalen ble kjent. Tenk deg det. Spotify fikk en multiple på 15-30x bare på 24 timer. Aksjeprisen har også holdt seg tilnærmet stabil på dette nivået, noe som gjenspeiler at markedet tenker dette er en nyhet med god substans.
Når Rogan begynner å flytte over innholdet sitt fra 1. september i år, og Spotify begynner å se flere abonnementer konvertere over til plattformen deres, kan dette virkelig bli et godt år for selskapet tross alle verdensbegivenhetene som har skjedd. Ikke minst kan det ha en smittende effekt i årene fremover.

For mange ser dette uansett ut som en god avtale for Rogan. De som hører på podcasten hans får gratis tilgang til podcasten, så lenge de bruker Spotify. Spotify Premium-abonnementer får i tillegg podcasten uten reklame, noe som ikke gjelder dem som har et gratis abonnement. Denne reklamen som man vil høre er antageligvis solgt av Spotify, noe som gjør at de også får en potensiell inntektskilde her.
Selv om avtalen gir han mer enn nok melk til kaffen og hvor han ikke trenger å tenke noe på det operasjonelle, er det flere som mener han kommer dårlig ut. Hva er nå grunnene til dette?
(1) Han mister kontroll over publikumet sitt.
Joe Rogan har den største podcasten i verden per dags dato. Det fine med podcast er at det er gratis og åpent, hvor man har muligheten til å nå publikumet sitt (abonnementer) direkte, uten noen mellommann som kan komme i veien.
Du eier forholdet til den som hører på podcasten, noe som er utrolig verdifullt for deg som innholdsprodusent. Det kan ikke komme et større selskap som Amazon, Facebook eller Google å gjøre noe med en algoritme som ødelegger for deg.
For en podcaster er abonnenter valutaen din, og det er dette som gir podcasten din verdi. Som en del av avtalen med Spotify gir Rogan opp kontrollen over forholdet til abonnentene sine, noe som resulterer i at han mister alle nye abonnenter som han får etter å ha flyttet over.
Den eksisterende feeden vil mest sannsynlig dø ut ettersom abonnenter slutter å følge den grunnet inaktivitet. Og om ikke det er nok, dersom Rogan bestemmer seg for å bryte samarbeidet med Spotify etter avtalen går ut for å gjøre noe lignende som i dag, vil han miste alle nye og potensielt noen eksisterende abonnenter også.
(2) Spotify tar kontroll over Rogans gjentatte inntekter.
Med det massive publikumet Rogan har i dag hadde han hatt muligheter til å prøve ut alternative måter for å generere inntekter fremfor å selge reklame. Dette er noe mange mener er fremtiden for podcasting (noe også Spotify viser nå) ved at man betaler en liten månedlig sum – noe tilsvarende som et hvilket som helst abonnement – for å få tilgang til innholdet.
Svært få har samme mulighet til å inngå en avtale med Spotify for å gjøre noe lignende. Derfor har man heller ordnet alt det operative selv, slik at de opprettholder det direkte forholdet til publikumet sitt, men samtidig greier å få økte inntekter. Dette er noe Rogan kunne gjort ved å fortsette å ha en gratis versjon av podcasten sin, men hvor han kunne tilby ekstra innhold, bonus episoder, forlengede episoder og/eller AMAs for de som abonnerer.
Med bare en konverteringsrate på 5% (basert på 200 millioner nedlastninger per måned som han nevnte på en podcast med Jordan Peterson) og med cirka 18 episoder i måneden, betyr det at hver episode får rundt 11 millioner nedlastninger. 11 millioner x 5% x $5 (månedlig kostnad for abonnement) x 12 måneder = $33 millioner i årlig gjentatte inntekter. Dette i seg selv er markant lavere enn hva Rogan får hos Spotify, men dersom man legger ved det han tjener i årlige reklameinntekter, så nærmer beløpene seg veldig.
Enda viktigere er det faktum at han ville gjort dette helt uavhengig av et mellomledd, noe som ville resultert i at han hadde bygget verdi og gjentatte inntekter for sin egen virksomhet. Det ville bokstavelig talt sett ut som et SaaS selskap (Subscription as a Service), hvor marginene er høye, abonnentene blir lenge på plattformen, og en relativt god vekst på en årlig basis grunnet større interesse rundt podcasting.
Denne inntekten er ekstremt verdifull og burde bli bygget av han, ikke Spotify. Når det er sagt, blir det veldig spennende å følge Joe Rogan og utviklingen til 'The Joe Rogan Experience' i tiden fremover. Avtalen hans med Spotify er en eksklusiv kontrakt med varighet i noen år, noe som gjør at han alltid kan vende tilbake til å gjøre alt selv, dersom han ønsker det.
Om dette skjer blir det spennende å se hvordan avtalen med Spotify har påvirket han, innholdet han produserer og publikumet som følger han. I dag trekker han publikum fra utallige arenaer, deriblant som komiker, UFC-personlighet, gjennom Netflix og podcasten sin. Dette har kanskje vært oppskriften for å appellere til en større kundebase og det som har gjort Rogan til dagens mest populære podcaster.
💯2 produkter
A. VideoAsk – The best interface is your face
I en hverdag hvor mennesker har møttes mye mer på digitale plattformer er det flere selskaper som prøver å kapitulere på denne trenden. VideoAsk lar deg ha asynkrone samtaler med mennesker på nett og mobil, ved å spille inn en kort videosnutt som kan deles med en lenke. Med stadig flere distraksjoner har asynkron kommunikasjon blitt mer populært, siden det lar deg svare når du har tid og ikke når du er midt oppi noe annet. Her kan den du kommuniserer med svare tilbake med video, lyd eller tekst. For en bedrift kan dette være et fint verktøy for å kommunisere med kunder eller potensielle ansatte du ønsker å få ombord.
B. Fluent – Pick up languages without the stress
Duolingo har opplevd enorm vekst og gode resultater ved å være et nyttig verktøy for de som prøver å lære seg et nytt språk. Samtidig er det mange som ikke føler at verktøyet gir helt de ønskede ferdighetene. Med en stadig økt global verden er språk en bransje med høy etterspørsel, noe som har gjort at Duolingo blir verdsatt til $1,5 milliarder i dag.
Dette er noe Fluent ønsker å gjøre noe med. De fokuserer på å ta en innovativ vinkling på språklæring ved å kombinere språk og surfing på nettet. En barriere for mange når de skal lære et nytt språk er å sette av tid til å lære, noe man teknisk sett slipper ved å ha denne muligheten. Med mye repetisjon, lære gjennom å lese på det du allerede er interessert i, og gjøre det i ditt eget tempo er kanskje sannsynligheten for å mestre et nytt språk høyere. Fluent er et relativt nyoppstartet selskap og tilbyr i dag bare fransk. Flere språk skal komme i løpet av 2020.
💡3 lenker
A. SpaceX makes history with successful first human space launch
Natt til søndag ble vi vitne til en utrolig bragd da SpaceX ble det første det første private selskapet som frakter mennesker til ISS (International Space Station). Tidligere har SpaceX fraktet last til verdensrommet, men dette var altså første gang hvor mennesker var ombord. En historisk begivenhet, og noe som gjenspeiler SpaceX' massive utvikling de siste årene med gjenbrukbare raketter og flere større milepæler.

En utrolig historie av den kjente investoren Morgan Housel om hvordan tilfeldigheter gjorde at han ikke ble med to venner som ble tatt av et snøskred. I etterkant lærte han om de tre sidene av risiko og hans egen toleranse, noe han har i bakhodet den dag i dag når han vurderer ulike investeringsmuligheter.
"(..) there are three distinct sides of risk:
The odds you will get hit.
The average consequences of getting hit.
The tail-end consequences of getting hit.
The first two are easy to grasp. It’s the third that’s hardest to learn, and can often only be learned through experience."
Desentralisert finans er et relativt nytt begrep innenfor Open Finance hvor man prøver å gå vekk fra den tradisjonelle bankbransjen med ulike mellomledd til en prosess med økt automatisering og åpenhet. Ved hjelp av smarte kontrakter er det en stor sannsynlighet for at finansverdenen vi kjenner i dag vil se markant annerledes ut i årene fremover. Dette er noe alle med interesse for finans og økonomi bør lese.
Ha en fin søndag videre! Til neste uke👋🏻
-Alexander