1-2-3: Mulige gigantiske oppkjøp innen tech, effektiviser møtene dine i Zoom med flere hakk, og utallige kjendiser ble hakket på Twitter
Alexander Hagen Ghahremany / #21 / 19.07.2020
1 tanke🤔
Jeg tror vi kommer til å se flere store oppkjøp i tiden fremover siden det gir spesielt mening for enkelte selskaper å utvide tjenesteområdene sine ved å gå inn i nye vertikaler eller helt nye bransjer. Oppkjøp har vært populært blant mange store og ambisiøse selskaper. Hvorfor gir dette mening og hvorfor velger virksomheter dette fremfor å bygge og utvikle noe selv?
I mange tilfeller hadde det sikkert fungert fint og gått bra dersom man startet noe selv, men det er flere grunner til å ta en liten 'snarvei' når det kommer til dette. De mest vanlige grunnene for et oppkjøp er følgende (1) stimulere vekst og få økte midler (2) spare tid og mindre tid til markedet (3) mindre fokus på rekruttering (4) øke konkurransefordeler via økt ekspertise, kunnskap og erfaringer (5) øke markedsandel i et spesifikt marked eller bransje (for eksempel som da Uber kjøpte Postmates).
Det finnes sikkert uendelig mange oppkjøpsmuligheter hvor mye går på ren spekulasjon. På en annen side er det noen klare eksempler på potensielle oppkjøp som gir mening når man ser nærmere på strategien til noen av verdens største selskaper. Disse oppkjøpene blir kanskje ikke i samme størrelse som da AT&T kjøpte opp Time Warner i 2018 for $85 milliarder, men med høy likviditetsbalanse og banker som er villige til å låne ut store summer skal man aldri utelukke noe. Her er noen av oppkjøpene jeg ser på som reelle i tiden fremover:
Facebook kjøper Robinhood
Robinhood er en investeringsplattform som lar deg investere enkelt og effektivt ved å tilby kommisjonsfrie handler. Dette er uvanlig for de fleste investeringsplattformene som pleier å ta en liten prosentandel av det man handler for. Plattformen gir deg tilgang til aksjer, fond, opsjoner, krypto og andre finansielle produkter. For oss nordmenn kan det bli sett på som en bedre utgave av Nordnet, bare at man har større handlingsrom og flere produkter å velge mellom.
Hvorfor gir det mening at Facebook tenker på å kjøpe opp Robinhood? Robinhood er kanskje den investeringsplattformen som er mest i vinden om dagen. Grunnen til dette er at de ser et økende antall brukere, samt bedre bevaringsevne, tid benyttet på plattformen og flere transaksjoner blant de som allerede er der.

Facebook på sin side har lenge utforsket mulighetene til å bli en større del av hverdagen til brukerne sine. Her har det å bli en bank vært en av de mest naturlige forretningsområdene å se på, siden mennesker i dag samhandler med banken sin på mange ulike måter. Daglig transaksjoner, sparing, investering, pensjon, ulike typer lån og forsikring er blant det vanligste banker blir brukt til i dag. Her er det mye kapital og kontroll å hente, noe som faller de største selskapene i verden naturlig å utforske nærmere.
Facebook har allerede prøvd seg uten å lykkes. I 2019 annonserte Facebook at kryptovalutaen, Libra, ville bli en sentral del av morgendagens bank. Med hjelp av en ideell organisasjon, Novi (tidligere Calibra), ville dette økosystemet med denne valutaen i sentrum bli styrt uavhengig av Facebook (ble det i hvert fall sagt). Tanken var at dette ville gi alle mennesker tilgang til en bank, noe som ikke er tilfelle i dag og at tjenesten ville bli tilgjengelig i Messenger og Whatsapp. I tillegg kunne det vært en egen app. Verdiforslagene var at Novi vil bidra til å gi flere mennesker tilgang til finansielle tjenester samt skape bedre flyt i hvordan kapital flyttes mellom mennesker.
Selv om dette i seg selv er et viktig fokus, spesielt for de som ikke har tilgang til en bank, var dette noe flere land stod sterkt imot. Hovedgrunnen var at dette ble initiert av Facebook, som har stått i sentrum i diverse personvernskandalene de siste årene, og flere land stoler ikke på selskapet. Den siste tiden har Facebook ligget lavt med både Novi og Libra, hvor Robinhood på sin side har ekspandert til nye land. Facebook vil nok ikke stoppe med å utforske bankmulighetene, noe som åpner opp for et interessant case rundt Robinhood.
Amazon kjøper Uber eller Lyft
De fleste er kjent med Uber og Lyft, og hvordan selskapene har bidratt til å transformere taxibransjen og transport som helhet. Begge selskapene er en markedsplass som startet med å koble de som trenger transport med dem som kjører, og er i dag så mye mer enn det. Men hvorfor gir det mening at Amazon burde kjøpe et av selskapene?
Amazon er i dag verdens største selskap (om man ser på markedsverdi) og de har siden starten fokusert på å være et teknologi- og logistikkselskap. Du skal kunne gå til Amazon om du trenger noe, bestille det og få det rett på døren. Enkelt og effektivt. Gjennom årene har selskapet effektivisert distribusjonsflåten sin betraktelig, gått inn i ulike vertikaler (f.eks. fysiske matvarebutikker med Whole Foods), og ekspandert tjenesteområdene sine med blant annet Amazon Web Services (AWS) – området med størst inntjening.

Derfor gir det mening at Amazon burde kjøpe enten Uber eller Lyft for å effektivisere og øke distribusjonsflåten sin, gi kundene sine enda bedre leveringstilbud (Amazon Prime+), gå inn i nye vertikaler, få inn flere dyktige teknologer, designere og produktutviklere, og ikke minst fortsette arbeidet innenfor selvkjørende kjøretøy. Det siste punktet er nøkkelen for langsiktige verdiskapning og konkurransefordel for selskapet.
Om Amazon klarer å knekke denne koden vil de ha muligheten til å levere kontinuerlig med hjelp av kjøretøy som går 24/7. Dette er ikke mulig i dag hvor sjåfører må stoppe for å hvile. Dette resulterer i at flåten er ineffektiv sammenlignet med det overordnede potensiale. Selvkjørende teknologi vil transformere levering som vi kjenner i dag og gi selskapet en rekke muligheter for økt verdiskapning på eksisterende og nye tjenesteområder.
Amazon har allerede begynt med fokuset innenfor selvkjørende kjøretøy hvor det har skjedd mye. Flere oppkjøp og store investeringer har tatt form, noe som gjenspeiler at selskapet har realisert viktigheten av dette området de neste årene. Amazon har investert i Rivian, et selskap som produserer EL-kjøretøy (EVs) og håper dette kan bli en rival til Tesla. Videre har selskapet kjøpt opp Zoox og investert i Aurora. Begge selskapene jobber med å utvikle og bygge teknologi for selvkjørende kjøretøy, noe man ser flere nyoppstartede selskaper prøver å løse.

Men er disse oppkjøpene og investeringene nok i kampen om å få på plass selvkjørende EVs? Jeg personlig tror at Amazon må gjøre mye mer og derfor vil et oppkjøp av Uber og Lyft gi mening. De har begge en massiv markedsplass med høy tilbud og etterspørsel samt innovativ teknologi, ekspertise og kunnskap som virkelig kan gi den nødvendige fremgangen Amazon trenger. Alle disse selskapene som Amazon har kjøpt opp eller investert i fokuserer på å bygge Amazons flåte av elektriske kjøretøy som skal være en del av logistikknettverket, og her vil Uber eller Lyft også få en sentral rolle.
Om det kommer et punkt hvor selskapet innser at de ikke klarer å utvikle denne teknologien selv, har de følgende muligheter (1) outsource til en tredjepart (Waymo, Cruise, Tesla) hvor de betaler en lisenskostnad. (2) rette fokuset mot andre områder hvor de mener at selskapet har større sannsynlighet for å lykkes. Dette er noe å se nærmere på ved en senere anledning, siden dette trolig ikke vil skje med det første.
Kort oppsummert er oppkjøp en prosess som kan gi mening for flere selskaper når det kommer til videre vekst, ekspandere til nye markeder eller opparbeide seg konkurransefordeler med økt kompetanse og markedsandeler. Hvorvidt noen av disse oppkjøpene kommer til å skje vil tiden vise. Dette gjør fremtiden ekstra spennende spesielt blant dagens giganter som Facebook, Amazon, Apple og Google som må være innovative og kontinuerlig tenke nytt.
2 produkter💯
A. Macro – Give your meetings superpowers
I en verden hvor mer av våre daglige interaksjoner skjer over nettet (spesielt når det gjelder i jobbsammenheng), har Macro bygget en tilpasset grensesnitt for møter i Zoom. Her er hovedfokuset å få mest mulig ut av hvert møte ved å fremme samarbeid og inklusive samtaler. Macro hentet forøvrig $4.3 millioner tidligere denne uken fra blant annet FirstMark Capital og Underscore VC.
B. Buyer – Just think what you could do with all that extra money
Samfunnet vi lever i blir mer digitalt på daglig basis. Dette gjelder også virksomhetene som preger dagens næringsliv, noe som gir store utslag på alle lisenskostnadene. Når selskaper vokser og får en viss størrelse, vil man merke at disse kostnadene tar en større del av den potensielle bunnlinjen. Buyer fokuserer på å gjøre all jobben for virksomheter slik at man sparer tid og heller kan fokusere på andre ting i mellomtiden. Veldig interessant konsept som fokuserer på å gjøre det ekstremt lettvint for sine kunder.
3 lenker💡
A. Here We Are: 5 Stories That Got Us To Now
Collaborative Fund er et av investeringsfondene som skriver de beste artiklene og produserer det beste innholdet. For å skjønne det som har hendt i 2020 og hvordan vi har endt opp hvor vi er i dag, ser de nærmere på hendelser før COVID-19. Her ser Collaborative Fund blant annet på økte finansielle og digitale forskjeller, endringer i jobbmarkedet og hvordan sentralbankene har hindret at det finansielle systemet har falt sammen.

B. Apple, Biden, Musk and other high-profile Twitter accounts hacked
Fikk du med deg at kjente navn som Barack Obama, Bill Gates, Jeff Bezos og Kayne West ble hacket på Twitter? Hackeren(e) promoterte for at de som sendte Bitcoin til en spesifikk adresse ville få dobbelt så mye tilbake. Per dags dato har adressen fått tilsendt over $100 000, noe som gjør at spekulasjoner florerer omkring hvorvidt dette var tidenes dårligste hackerangrep eller om dette faktisk var meningen. For eksempel kunne de som stod bak lagt ut uttalelser på Twitter som ville resultert i markedsmanipulasjon (og tjent store summer ved å shorte en spesifikk aksje), men det kunne ført til ekstreme konsekvenser med SEC og FBI.
C. Netflix names content chief Ted Sarandos as CO-CEO
Netflix var det selskapet som gjorde det beste på amerikanske børser det forrige tiåret med en økning på 3867%. Mye av dette var takket være Reed Hastings – gründer og CEO – som har ledet selskapet gjennom oppturer og nedturer. Tidligere denne uken ble det annonsert at Ted Sarandos (innholdsjef) blir co-CEO med Hastings, og mange spekulerer om dette er et bevisst steg i påvente av at Hastings skal fratre sin lederstilling.

Til neste uke👋
-Alexander