1-2-3: Bransjer og virksomheter som opplever nedgang under korona, ett sted for alle apper og tjenester du bruker, og hvordan mennesker bygger fremtidens selskaper ved å forutse fremtiden.
Alexander Hagen Ghahremany / #11 / 10.05.2020
Denne uken har regjeringen lettet på restriksjonene og samfunnet har åpnet seg etter en lengre periode med de strengeste innføringene siden 2. verdenskrig.
Her er ukens 1-2-3 nyhetsbrev📚
1 tanke🤔
På grunn av nedgangstider og mye usikkerhet er det utallige industrier og selskaper som har opplevd stor nedgang. For noen uker tilbake skrev jeg om industrier og selskaper som opplever medgang i krisetider, og i dag er fokuset på de som ikke gjør det. Det er rett og slett en mye større andel selskaper og bransjer som opplever nedgang sammenlignet med medgang.
Overnattings- og serveringsvirksomhet
Hoteller har gjennom historien vært en relativt stabil industri hvor mange har tjent gode penger. Store selskaper i Norge har blitt formet, deriblant Olav Thon Hotels, Nordic Choice Hotels og Radisson Blu. Da regjeringen innførte de strengeste innføringene siden andre verdenskrig ble det plutselig fullstendig stopp for bransjen. Tidligere reservasjoner ble kansellert eller endret, og fremtidige bestillinger gikk mot tilnærmet null. Det gir veldig mening at både arbeidsgivere og arbeidstakere ble anbefalt – nesten pliktet – til å jobbe hjemmefra, holde en sosial distanse og følge alle retningslinjene fra FHI.
I mars opplevde overnattingsbransjen i Norge en nedgang på nesten 55% i antall overnattinger, og her må man huske på at de strenge restriksjonene ble innført nesten halvveis i måneden. Tallene fra SSB for april blir publisert i slutten av mai, men alt tilsier at nedgangen vil være enda større her enn i mars.
Bransjen har også opplevd tusenvis av permitteringer, hvor Nordic Choice alene permitterte 7500 ansatte i Norden. Det er slik at selskapene i denne bransjen prøver å snu hver eneste stein for å finne måter å generere inntekt samt kutte kostnader. Når samfunnet nå begynner å åpne seg igjen vil vi se at flere kommer til å besøke hoteller igjen, men samtidig er det ingenting som tilsier at trafikken og omsetningen kommer til å gå tilbake til hvordan det var på starten av året med det første.

Bransjen har prøvd å være kreative ved å finne alternative måter å generere inntekter på. Da koronakrisen var på sitt verste med stengte barnehager og skoler kom blant annet Nordic Choice med et tilbud om check-in rom for de som trengte en forandring fra hjemmekontoret.
Flynæringen
Flynæringen er en bransje jeg har fulgt mye med på den siste tiden. Norges to største flyselskaper – Norwegian og SAS – har opplevd et stort antall kanselleringer og permitteringer. Allerede et par dager etter 12. mars gikk begge selskapene ut offentlig og sa at sannsynligheten for ulike kutt var store. Noen dager senere hadde begge selskapene permittert opptil 90% av alle ansatte (både operasjonelle og fra administrasjonen) for å kutte kostnader og holde seg over vann.
Rundt to måneder senere har vi sett et kunststykke av en restrukturering av Norwegian-ledelsen. Både aksjonærer og lånegivere gikk med på å godkjenne planen som ga gjeldstyngede Norwegian til å oppfylle kravene for å få kriselån fra staten.
Om du er interessert å lese mer om Norwegian og hva jeg tenker om flynæringen, kan du lese:

Festivaler og arrangementer
Nordmenn har et spesielt forhold til festivaler og andre arrangementer i løpet av sommermånedene. Festivaler som Øya, Stavern, Findings og Palmesus har stått på agendaen til tusenvis av nordmenn de siste årene, og for årets festivaler hadde arrangørene allerede solgt en stor andel av billettene før koronakrisen slo fullt inn.
Regjeringen har hatt strenge restriksjoner og det har tidligere vært maks fem personer med én meter avstand. Senere har dette blitt justert gradvis hvor det nå (fom 7. mai) er lov med inntil 50 personer, med ansvarlig arrangør, på offentlige steder. Smittevernregler på én meter avstand mellom mennesker må fortsatt overholdes.
Selv om samfunnet nå har begynt å åpne seg igjen er det flere aktiviteter som faller bort grunnet potensielle smittefare. Her er alle store arrangementer, festivaler, konferanser o.l. enten blitt kansellert eller utsatt, noe som har store økonomiske konsekvenser for arrangører, leverandører, samarbeidspartnere og artister. Ved å bli karakterisert som en pandemi vil forhåpentligvis de fleste festivalene overleve og fortsette som vanlig til neste år grunnet force majeure, siden arrangørene ikke blir pliktet til å betale alle partene som er involvert i planleggingen og gjennomføringen.
Dette er bare noen av utallige virksomheter som opplever en nedgang i disse tider. Ingenting tilsier at en helomvending vil skje med det første, og med en mulig resesjon rundt hjørnet kan det hende at flere bransjer vil være ugjenkjennelige post-korona.

2 produkter💯
A. Copytesting – Improve your website copy using quantified data, from real people
Copywriting – gjerne referert til en handling som er utført av en tekstforfatter – er en prosess hvor man skriver med formålet om at noen skal utføre en bestemt handling, oppleve en bestemt følelse eller tenke en bestemt tanke. Med Copytesting får du muligheten til å teste den teksten du har skrevet for å se hva som er bra, og hva som kan bli bedre. Alt dette for å sikre at du appellerer effektivt til den eller de du retter deg mot. Rett og slett en genial tjeneste om de greier å forbedre tjenesten med maskinlæring og AI over tid.
B. Station – One app to rule them all
I dag har vi utallige applikasjoner og tjenester å velge imellom. Her blir det ofte vanskelig å ha fullstendig oversikt over alle du bruker, hvor det går unødvendig tid å finne den riktige tjenesten når du trenger det. Station er en tjeneste hvor du kan ha alle webapplikasjonene du bruker på et sted. Absolutt noe å anbefale til alle som ønsker å være mer effektiv på daglig basis!

3 lenker💡
A. The Founders Field Guide for Navigating This Crisis
First Round er et av verdens fremste Venture Capital-selskaper. De har blant annet investert i Mint, Notion, Roblox, Splice, Superhuman og Urban. I disse uvanlige tider har de laget en detaljert guide med råd og tips for å komme seg igjennom denne koronakrisen, og hvordan virksomheter kan opparbeide seg et godt utgangspunkt når dette er over.
B. The New Rules of Growth vs Profitability
Tidligere var det vekst til enhver pris som stod på agendaen for de fleste selskaper. I dag med kutt, permitteringer og mulig resesjon er det andre parametere som gjenspeiler et godt selskap. Har virksomheten min nok kapital og hvordan skal jeg forholde meg til ulike vekstambisjoner? Dette er noe alle selskaper har spurt seg selv siden koronakrisen slo inn for fullt, og det å ha en solid bunnlinje med kontrollerbar vekst er i fokus for alle selskaper om dagen.

C. How to Build a Breakthrough
Dette er en av de beste artiklene jeg har lest i år. Veldig relevant i dagens situasjon og en artikkel alle som er interessert i økonomi, ny innovasjon og teknologi, og ulike framtidsutsikter bør lese. To høydepunkter fra artikkelen er følgende:
“The future is already here, it’s just not evenly distributed.” — William Gibson
“Breakthrough builders are visitors from the future, telling us what’s coming.” — Mike Maples, Jr.

Det er ekstremt spennende å følge med på utviklingen til COVID-19 og alle ringvirkningene som har skjedd underveis og som vil skje i tiden fremover. Flere mener at vi har sett 2-3 år med ny innovasjon, utvikling og teknologi komprimert inn i 2-3 måneder.
Til neste uke👋🏻
-Alexander